Zvyčajne sa snažím jesť zdravo, pretože je to dobré pre moje telo, ale aj myseľ. Keď zjem niečo zdravšie cítim sa lepšie a ľahšie ako keby som si dala mastné čipsy alebo čokoládu (samozrejme čokoláda je super). Varenie ma baví, a preto rada sledujem nielen zdravé recepty ale aj všelijaké iné dobroty, ktoré potom rada uvarím aj pre svoju rodinku. Keďže som študentka, nie vždy si môžem navariť to čo by som chcela no sú dni, kedy si spravím čas pre seba, zavriem sa v kuchyni a vytváram rôzne špeciality, či už sa vydaria alebo nie. Preto som sa rozhodla napísať článok s receptami, ktoré som si pripravila v deň kedy som sa nemusela nikde ponáhľať a plne som si vychutnávala to čo si dávam na tanier. Snáď sa inšpirujete a nájdete aspoň jeden recept, ktorý by vám chutil. Pokiaľ ste niektorý už vyskúšali, budem rada ak sa podelíte so svojimi skúsenosťami v komentári alebo napíšte, ktorý z uvedených vás najviac zaujal. Dúfam, že sa vám článok bude páčiť :)
Usually, I try to eat healthy because it's good for my body but also for my mind. When I eat something healthier I feel better than if I had greasy chips or chocolate (of course chocolate is lovely). I enjoy cooking, and that's why I like to watch not only healthy recipes but also all sorts of other goodies, which I love to cook for my family. Because I'm a student, I can't always cook what I'd like but there are days when I make time for myslef, I shut out in the kitchen and create a variety of specialties, whether it was successful or not. That's why I decided to write an article with recipes that I've prepared in the days when I didn't have to rush anywhere and I fully savored what, I'm putting on a plate. Hopefully you inspire and find at least one recipe that you'd like to prepare. If you've already tried one, I'll be happy if you share your experiences in the comments or write, which of these you liked most. I hope you will enjoy the article :)
Ingrediencie: 100g hrudkovitého tvarohu
1 hrnček rastlinného mlieka
1/2 hrnčeka pšenových vločiek (môžu byť aj obyčajné)
1 hrušku (prípadne jablko)
1 PL medu
3 PL mandlí (alebo mandľové lupienky)
Mlieko s tvarohom nechajte v hrnci zovrieť. Pridajte pšenové vločky a varte cca 4 - 5 minút. Na panvicu vylejte med a pridajte nakrájané hrušky s mandľami. Opekajte približne 1 - 2 minúty. Vločky naaranžujte na tanier a ozdobte medovými hruškami a mandľami. Ingrediencie, som odpísala z receptu, ale na jednu porciu vám postačí aj polovičná dávka. Rovnako môžete šetriť vločkami, pretože zmes bola príliš hustá a musela som pridávať mlieko. Celková kaša je však vynikajúca a určite ju odporúčam na chutné a zdravé raňajky :)
Ingredients: 100 g lumpy cottage cheese
1 cup plant milk
1/2 cup millet flakes (or ordinary)
1 pear (or apple)
1 tbsp honey
3 tbsp of almonds (or almond flakes)
Milk and cottage cheese let boil. Add the millet flakes and cook for about 4-5 minutes. Pour the honey to the pan and add the sliced pears with almonds. Fry about 1-2 minutes. Arrange flakes on a plate and garnish with honey pears and almonds. Ingredients, I wrote off from the recipe, but half dose is enough for one serving. You can also add less flakes, because the mixture was too thick and I had to add milk. But the final oatmeal was excellent and I would certainly recommend it for a tasty and healthy breakfast :)
Ingrediencie: polovica balíčka cestovín
1 malá tatárska omáčka
1 biely jogurt
1 lyžička horčice
štipka soli
hrsť píniových orieškov (príp. vlašských)
kúsok nastrúhaného tvrdého syra
Na uvarené cestoviny vylejte jogurt, tatársku omáčku, horčicu, soľ a nastrúhaný syr. Všetko premiešajte a posypte orechmi. Je to naozaj jednoduchý recept a veľmi chutný. Pokiaľ dávate vlašské orechy tak ich nepodrvte iba rozlámte na menšie kúsky. Ja som ich podrvila a nechutili tak dobre, ako keď som ich tam dala celé.
Ingredients: half a package of pasta
1 small tartar sauce
1 plain yogurt
1 tsp mustard
pinch of salt
a handful of pine nuts (or walnuts)
piece grated hard cheese
Yogurt, tartar sauce, mustard, salt and grated cheese pour on cooked pasta. Stir it and sprinkle with nuts. It's really simple recipe and very tasty. If you're adding walnuts, don't chop them just crumple them into smaller pieces. I chopped them and they didn't taste as good as when I put them unbroken.
Ingrediencie: 1 ks medové pláty alebo obyčajné perníky
100-150 g maslo
1 salko
vlašské orechy
Perníky na jemno nasekajte (môžete aj rozmixovať). Pridajte uvarené salko (karamel) zmiešané s maslom. Túto zmes na chvíľu odložte do chladničky aby sa vám dali guľky pekne tvarovať. Keď je zmes dostatočne stuhnutá, možete začať s tvarovaním guličiek. Nakoniec ich obalte v nasekaných orechoch. Marlenka guličky sú hotové! :)
Ingredients: 1 piece of honey wafers or ordinary gingerbread cookies
100-150 g butter
1 condensed milk
walnuts
Gingerbreads finely chop (you can also scramble). Add the cooked condensed (caramel) mixed with butter. This mixture put into fridge for a while so you can shape bullets nicely. When the mixture is sufficiently stiff, you can start shaping balls. Finally, wrap them in chopped nuts. Marlenka boules are finished! :)
Ingrediencie: 2 avokáda
3 strúčiky cesnaku
citrónová šťava
1 PL pochúťkovej smotany
soľ
biele korenie
Olúpané a nakrájané avokádo rozmixujeme spolu s cesnakom a citrónovou šťavou (citrónovú šťavu dopĺňajte podľa chuti). Podľa potreby dochutíme soľou a korením.Kvôli lepšej konzistencii môžete pridať lyžičkou pochúťkovej smotany, ale je to len na vás. Potom už len natrite hotovú nátierkou na pečivo a výborná, zdravá večera je hotová! :)
Ingredients: 2 avocados
3 cloves of garlic
lemon juice
1 tbsp heavy cream
salt
white pepper
Peeled and cutted avocado mix with garlic and lemon juice (lemon juice add by taste). Where necessary, sprinke with salt and pepper. For better consistency, you can add a teaspoon of cream but it's up to you. Then just spread it on pastries and delicious, healthy dinner's ready! :)
Usually, I try to eat healthy because it's good for my body but also for my mind. When I eat something healthier I feel better than if I had greasy chips or chocolate (of course chocolate is lovely). I enjoy cooking, and that's why I like to watch not only healthy recipes but also all sorts of other goodies, which I love to cook for my family. Because I'm a student, I can't always cook what I'd like but there are days when I make time for myslef, I shut out in the kitchen and create a variety of specialties, whether it was successful or not. That's why I decided to write an article with recipes that I've prepared in the days when I didn't have to rush anywhere and I fully savored what, I'm putting on a plate. Hopefully you inspire and find at least one recipe that you'd like to prepare. If you've already tried one, I'll be happy if you share your experiences in the comments or write, which of these you liked most. I hope you will enjoy the article :)
RAŇAJKY / BREAKFAST
Pšenová kaša s opečenými hruškami a mandľami / Millet oatmeal with fried pears and almonds
1 hrnček rastlinného mlieka
1/2 hrnčeka pšenových vločiek (môžu byť aj obyčajné)
1 hrušku (prípadne jablko)
1 PL medu
3 PL mandlí (alebo mandľové lupienky)
Mlieko s tvarohom nechajte v hrnci zovrieť. Pridajte pšenové vločky a varte cca 4 - 5 minút. Na panvicu vylejte med a pridajte nakrájané hrušky s mandľami. Opekajte približne 1 - 2 minúty. Vločky naaranžujte na tanier a ozdobte medovými hruškami a mandľami. Ingrediencie, som odpísala z receptu, ale na jednu porciu vám postačí aj polovičná dávka. Rovnako môžete šetriť vločkami, pretože zmes bola príliš hustá a musela som pridávať mlieko. Celková kaša je však vynikajúca a určite ju odporúčam na chutné a zdravé raňajky :)
Ingredients: 100 g lumpy cottage cheese
1 cup plant milk
1/2 cup millet flakes (or ordinary)
1 pear (or apple)
1 tbsp honey
3 tbsp of almonds (or almond flakes)
Milk and cottage cheese let boil. Add the millet flakes and cook for about 4-5 minutes. Pour the honey to the pan and add the sliced pears with almonds. Fry about 1-2 minutes. Arrange flakes on a plate and garnish with honey pears and almonds. Ingredients, I wrote off from the recipe, but half dose is enough for one serving. You can also add less flakes, because the mixture was too thick and I had to add milk. But the final oatmeal was excellent and I would certainly recommend it for a tasty and healthy breakfast :)
OBED / MIDDAY MEAL
Cestoviny s dresingom / Pasta with dressing
1 malá tatárska omáčka
1 biely jogurt
1 lyžička horčice
štipka soli
hrsť píniových orieškov (príp. vlašských)
kúsok nastrúhaného tvrdého syra
Na uvarené cestoviny vylejte jogurt, tatársku omáčku, horčicu, soľ a nastrúhaný syr. Všetko premiešajte a posypte orechmi. Je to naozaj jednoduchý recept a veľmi chutný. Pokiaľ dávate vlašské orechy tak ich nepodrvte iba rozlámte na menšie kúsky. Ja som ich podrvila a nechutili tak dobre, ako keď som ich tam dala celé.
Ingredients: half a package of pasta
1 small tartar sauce
1 plain yogurt
1 tsp mustard
pinch of salt
a handful of pine nuts (or walnuts)
piece grated hard cheese
Yogurt, tartar sauce, mustard, salt and grated cheese pour on cooked pasta. Stir it and sprinkle with nuts. It's really simple recipe and very tasty. If you're adding walnuts, don't chop them just crumple them into smaller pieces. I chopped them and they didn't taste as good as when I put them unbroken.
DESIATA / LUNCH
Marlenka guľky / "Marlenka" boules
100-150 g maslo
1 salko
vlašské orechy
Perníky na jemno nasekajte (môžete aj rozmixovať). Pridajte uvarené salko (karamel) zmiešané s maslom. Túto zmes na chvíľu odložte do chladničky aby sa vám dali guľky pekne tvarovať. Keď je zmes dostatočne stuhnutá, možete začať s tvarovaním guličiek. Nakoniec ich obalte v nasekaných orechoch. Marlenka guličky sú hotové! :)
Ingredients: 1 piece of honey wafers or ordinary gingerbread cookies
100-150 g butter
1 condensed milk
walnuts
Gingerbreads finely chop (you can also scramble). Add the cooked condensed (caramel) mixed with butter. This mixture put into fridge for a while so you can shape bullets nicely. When the mixture is sufficiently stiff, you can start shaping balls. Finally, wrap them in chopped nuts. Marlenka boules are finished! :)
VEČERA / DINNER
Avokádová nátierka / Avocado spread
3 strúčiky cesnaku
citrónová šťava
1 PL pochúťkovej smotany
soľ
biele korenie
Olúpané a nakrájané avokádo rozmixujeme spolu s cesnakom a citrónovou šťavou (citrónovú šťavu dopĺňajte podľa chuti). Podľa potreby dochutíme soľou a korením.Kvôli lepšej konzistencii môžete pridať lyžičkou pochúťkovej smotany, ale je to len na vás. Potom už len natrite hotovú nátierkou na pečivo a výborná, zdravá večera je hotová! :)
Ingredients: 2 avocados
3 cloves of garlic
lemon juice
1 tbsp heavy cream
salt
white pepper
Peeled and cutted avocado mix with garlic and lemon juice (lemon juice add by taste). Where necessary, sprinke with salt and pepper. For better consistency, you can add a teaspoon of cream but it's up to you. Then just spread it on pastries and delicious, healthy dinner's ready! :)
Comments
Post a Comment