Čokoládovo-malinová torta
Počasie konečne pripomína leto, čo
znamená,že moje nákupy jedla sa nezaobišli bez téglika malín,
jahôd a čučoriedok. V lete toto ovocie jednoducho milujem.
Práve preto som sa rozhodla napiecť
tortu, ktorá je síce náročnejšia na prípravu, ale zato je veľmi
chutná. Pokiaľ hľadáte niečo, čím by ste chceli potešiť
svojich milovaných, potom táto čokoládovo-malinová torta je
určite správna voľba. Na povrchu je zabalená v úžasnej
čokoláde, no keď ju ochutnáte, vnútri vás poteší milé
prekvapenie v podobe osviežujúcich malín. Zaručene vám odporúčam
vyskúšať túto božskú dobrotu.
Chocolate-raspberry cake
The weather finally recalls
the summer, which means that my food shopping can´t do without bowl
of raspberries, strawberries and blueberries. I just really love to
eat this fruit in the summer time.
That's why I decided
to make this cake. Although it is more difficult to prepare, but very
tasty. If you look for something what you would like to surprise
your loved ones with, then the chocolate-raspberry cake is definitely the
right choice. On the surface it is wrapped in a delicious chocolate,
but when you taste it, you will delight inside a nice surprise in the
form of refreshing raspberries. Granted, I suggest you try this
amazing goodness.
Budete potrebovať / You will need
Na korpus
4 vajíčka
1 vanilínový cukor
150g práškového cukru
150g hladkej múky
1 lyžička kypriaceho
prášku do pečiva
4 lyžice vlažnej vody
2 lyžice rastlinného
oleja
1 lyžica kakaa
For cake corpus
4 eggs
1 vanilla sugar
150 grams of powdered sugar
150 g plain flour
1 tsp baking powder
4 tbsp lukewarm water
2 tbsp vegetable oil
1 tsp cocoa
Na čokoládový krém
200g čokolády na varenie
(52% kakaa)
500g mascarpone
250ml smotany na šľahanie
(33%)
For chocolate cream
200 g cooking chocolate (52% cocoa)
500 g mascarpone
250 ml whipping cream (33%)
Na malinový krém
1 lyžica zemiakového
škrobu
3 lyžice trstinového
cukru
300g mrazených malín
For raspberry cream
1 tbsp potato starch
3 tsp cane sugar
300 g frozen raspberries
Na polevu
1 lyžicu kakaa
1 lyžicu masla
3 lyžice práškového
cukru
4 lyžice vody
For glaze
For glaze
1 tbsp cocoa
1 tbsp butter
3 tbsp powdered sugar
4 tbsp water
Postup / Method
Žĺtky s práškovým cukrom vymiešajte mixérom do peny. Pri nižších otáčkach postupne pridajte vlažnú vodu a olej. Prisypte vanilínový cukor a dôkladne premiešajte. Metličkou ručne primiešajte múku, prášok do pečiva a preosiate kakao. Nakoniec po častiach primiešajte tuhý sneh z bielkov. Cesto vylejte do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Pečte približne 35 minút pri teplote 180°.Vzniknutý korpus nechajte vychladnúť.
First, whip the yolks with the baking powder until it´s light and fluffy. At low speed gradually add lukewarm water and oil. Sprinkle vanilla sugar and mix thoroughly. Then, stir by hands with the whisk flour, baking powder and sifted cocoa. Finally, stir in beaten egg whites in parts. Pour the dought into the cake mold strew with baking paper. Bake for about 35 minutes at 180° then let it cool.
Čokoládový krém
vytvoríte vymiešaním mascarpone, smotany a vychladnutej roztopenej
čokolády.
Chocolate cream create by
stirring mascarpone, cream and the cooled melted chocolate.
Na prípravu malinového
krému rozvarte maliny s hnedým cukrom v kastróli. Varte až kým
nadobudnú sirupovú konzistenciu. Potom ich cez sitko prepasírujte
do misky. Vznikne tak malinová omáčka – coulis. Omáčku
prelejte späť do kastróla, pridajte škrob rozmiešaný vo vode a
povarte do zhustnutia. Nechajte vychladnúť.
To prepare raspberry cream, simmer raspberries with brown sugar in a saucepan. Boil until they
reach sirupy consistency. Then strain through a sieve into a bowl.
This will provide raspberry sauce – coulis. Pour the sauce back
into the saucepan, add starch slurried in water and cook until
thick. Leave to cool.
Keď máte obidva krémy
hotové a korpus vychladol prerežte ho na tri časti. Zo strednej
časti vyrežte stred v tvare kruhu, pričom nechajte približne 2-3
cm široké okraje.
Spodnú časť korpusu
potrite čokoládovým krémom a naň priložte vyrezanú časť
korpusu. Na okraje naneste pomocou cukrárskeho vrecka čokoládový
krém. Do stredu nalejte malinový krém. Naliaty malinový krém
zakryte ďalšou vrstvou čokoládového krému a prikryte vrchnou
časťou korpusu. Celú tortu natrite zvyšným čokoládovým krémom
a dajte zachladiť.
When you have finished both
creams and cake corpus is cold cut it into three parts. From the
middle part cut out the center in the shape of circle and make about
2-3 cm wide edges.
The lower part of cake
corpus spread with chocolate cream and put a cutaway part of the
corpus. Then, on the edges apply by pastry bag chocolate cream. Pour
the raspberry cream into the middle. Poured raspberry cream cover
with another layer of chocolate cream and cover with top of the cake
corpus. The whole cake spread with remaining chocolate cream and
place to chill.
Keď je torta vychladnutá
polejte ju kakaovou polevou, ktorú si pripravíte rozpustením cukru
vo vode. Primiešate kakao a chvíľku povaríte. Do vlažnej
kakaovej zmesi potom primiešate maslo a poleva je hotová. Pre
krajší efekt nechajte polevu stiecť po okrajoch torty.
When the cake is cool pour
it with cocoa glaze that can be prepared by dissolving sugar in
water. Stir in cocoa and simmer for a while. Into the lukewarm cocoa
mixture stir in butter and cocoa glaze is finished. For more
beautiful effect make the glaze to run off the edges of cake.
Hotovú tortu môžete
ozdobiť malinami. Dobrú chuť! :)
The finished cake you can
decorate by raspberries. Bon appetite! :)
Video na tento recept
nájdete na: / Watch video for this recipe
at:
Určite bola vynikajúca. Na túto tortičku by sa hodila aj poleva ganache - tá je tiež fantastická.
ReplyDelete