Vyhýbanie sa je tiež kompulzia / Avoidiance is also the compulsion | OCD

Niekedy sa vyhýbanie určitým veciam môže zdať ako dobrý nápad. Stačí malá výhovorka a vy môžete robiť to, čo vám spôsobuje radosť. U obsedantov to však funguje celkom opačne.

Častokrát sa vyhýbame veciam, ktoré v našej hlave vyvolávajú nepríjemné myšlienky. Je pravda, že intruzívne myšlienky si nevyberajú čas a miesto a môžu prísť kedykoľvek, vtedy keď to najmenej čakáte, no predsa sú aktivity, ktoré sa bez obsesií nezaobídu. Sú to väčšinou činnosti alebo udalosti, ktoré sú pre vás dôležité, tešíte sa na ne, spôsobujú vám radosť. No presne to OCD neznesie. Neznesie pomyslenie, že by ste sa mali z niečoho radovať, pretože OCD je zákerná a netúži po ničom inom, len ovládnuť vašu myseľ a teda aj vás. A preto, vždy keď máte urobiť niečo, či už je to dôležité pre vašu budúcnosť, alebo len pre radosť, OCD zapne alarm a ide do pohotovosti. Presviedča vás, že ak to urobíte stane sa niečo zlé, nahovára vám, že aj tak to nevyjde, a ak nič z toho nezaberá, vytiahne svoju najväčšiu zbraň a to všetky tie myšlienky, ktoré sa vám protivia a vy na ne nechcete myslieť, no aj tak myslíte. Nakoniec, keď sa to už nedá zvládať, dovolíte týmto hlasom vo vašej hlave prevziať nad vami kontrolu a urobíte všetko len aby prestali. No a potom si poviete, že načo toto všetko podstupovať, keď vlastne môžete sedieť v bezpečí vášho domova a nič nerobiť, ako sa zožierať hlúpymi obsesiami.

Takto nejako vyzerá deň u obsedanta. Ja nie som výnimka. Už ani neviem koľkokrát som sa vyhla stretnutiu s priateľmi, lebo som sa bála svojich myšlienok. Niektoré dni vami vedia poriadne zamávať a je ťažké proti tomu bojovať. Ja som sa rozhodla vzoprieť svojim obsesiám a nepočúvať viac, čo mi hovoria, keď už vážne začali ovplyvňovať môj život, čo sa týka školy. Moje odkladanie „na neskôr“ viedlo k tomu, že som niektoré veci robila naozaj na poslednú chvíľu a keď to už ohrozovalo aj moje prijatie na vysokú školu, povedala som si, že takto to ďalej nepôjde a musím konať.

Naučila som sa, že vyhýbanie sa tomu z čoho máme strach k ničomu nevedie. Je potrebné cez ten strach prejsť a nie ho neustále obchádzať. Podobne je to aj s intruzívnymi myšlienkami. Kľúčom je každú jednu myšlienku detailne rozobrať, pomenovať ju a potom si sami uvedomíte, že to nad čím sa trápite vlastne nadáva žiadny zmysel. Vyhýbaním sa len vykonávate ďalšiu kompulziu, ktorá k ničomu nevedie a potvrdzujete, že vaše myšlienky majú pravdu.Keď sa však na ne pozriete z bližšia zistíte, že to tak vôbec nie je a len vás zavádzajú, aby vám zabránili v tom, na čom vám záleží. Nenechajte si pokaziť ani jednu minútu, deň či mesiac! Vaše obsesie nie sú skutočné, za to život okolo vás áno!

 --------------------------------------------------------------------------------

Sometimes avoiding certain things may seem like a good idea. Just a small excuse and you can do what makes you happy. However, it works quite the opposite for the obsedants.

We often avoid things that cause unpleasant thoughts in our head. It's true that intrusive thoughts don't choose time and place and can come at any time, when you least expect it, but there are activities that can't be avoided without obsessions. These are mostly activities or events that are important to you, you look forward to them, they make you happy. But that's exactly what the OCD cannot handle. It can't stand the idea that something could rejoice you, because OCD is insidious and doesn't want anything else, just to control your mind and therefore you. That's why, whenever you have to do something, whether it's important for your future or just for pleasure, the OCD turns on the alarm and starts to work. It convince you that if you do it, something bad will happen, it tells you that it still won't work, and if none of it works, it will pull out his biggest weapon and so all the thoughts that you resent and you don't want to think about, but you still think. Finally, when it is no longer maintainable, you will allow these voices in your head to take control over you and you do everything to stop them. And then you say, why to go through all of this, when you can actually sit in the safety of your home and do nothing. 

This is what the day of obsedant looks like. I'm not an exception. I don't even know how many times I have avoided meeting friends because I was afraid of my thoughts. Some days can be really challenging and  that's when it's really hard to keep fighting. I have decided to defy my obsessions and not to listen to what they say when they had seriously begun to influence my school life. My postponement "for later" has led me to do some of the last-minute things, and when this has already jeopardized my admission to college, I told myself enough.
I have learned that avoiding what we fear does not lead to anything. It's necessary to pass through this fear and not constantly go around it. It's the same with intrusive thoughtss. The key is to analyze every single thought in detail, to name it, and then realize that it really makes no sense to worry about. By avoiding you're doing another compulsion and confirming that your thoughts are right. But when you look at them closely you realize that it's not at all like that and they only mislead you to stop you from doing what matters to you the most. Don't miss a minute, day or month! Your obsessions are not real, but the life around you is!

Comments