Hlavné príznaky obsedantno-kompulzívnej poruchy (OCD) / Main Symptoms of Obsessive-Compulsive Disorder

OCD, z angličtiny Obssesive-Compulsive Disorder, je mentálna porucha, charakteristická obsesiami (nechcené, vnútené myšlienky, ktoré sú často v rozpore s morálnymi hodnotami človeka) a kompulziami (nezmyselné opakovanie určitých činností v snahe zabrániť týmto myšlienkam). V praxi to znamená, že mozog nie je schopný spracovať negatívne myšlienky, ktoré bežný človek, jednoducho odignoruje, ale zaoberá sa nimi do takej miery, že ho doslova pohltia, určujú celý priebeh jeho dňa a majú kontrolu nad jeho životom. Samotná OCD má, ale väčšinou silné základy v minulosti a nevypukne zo dňa na deň. Ako teda zistíte, či práve vy alebo váš priateľ netrpí touto poruchou?

1. Neustále sa potrebuje uisťovať - otázky typu "Povedal/Urobil som to správne? Nevysvetlil/a si to zle? Budeš v poriadku?" sú u človeka s OCD bežné a ich opakovanie päťkrát za sebou ešte bežnejšie, aj keď ste mu už raz vysvetlili, že všetko je v poriadku. Ľudia s OCD sú totiž ovládaní pochybnosťou. Ak existuje, čo i len malá pochybnosť, už na ňu nemôžu prestať myslieť. A ak sú si aj na sto percent istí, stále sú tu intruzívne myšlienky, ktoré im hovoria pravý opak.

2. Všetko opakujú - ak ste si u svojho blízkeho všimli, že robí určité veci viackrát, zbystrite pozornosť. Myšlienky, ktoré ich totižto trápia, chcú zahnať tým, že zopakujú tú istú činnosť, pri ktorej im daná myšlienka vnikla do hlavy a dávajú si pozor, aby druhýkrát pri tejto činnosti, už na ňu nemysleli. Často im však pri opakovaní vniknú do hlavy ďalšie a ďalšie myšlienky a špirála sa zužuje.

4. Kontrolujú - u niektorých ľudí sa OCD prejavuje strachom z možnej katastrofy, ktorú by mohli zapríčiniť. Preto neustále kontrolujú zámky, dvere, vypínače, domáce spotrebiče, okná, zásuvky a mnoho iných vecí, často aj ľudí, aby mali istotu, že je všetko v poriadku. Každú chvíľu vyvolávajú svojim známym do práce alebo do školy, či sa im nič nestalo, aby získali istotu a zahnali tak úzkosť.

3. Sú uzavretí do seba - pokiaľ máte hlavu plnú myšlienok, je ťažké sa sústrediť na niečo iné. Preto ľudia s OCD zriedka vyhľadávajú spoločnosť a väčšinou sú zavretí vo svojej izbe a vyhýbajú sa akejkoľvek komunikácií. V takom prípade je vhodné s danou osobou postupovať pomaly, preukázať mu vašu podporu a záujem mu pomôcť.

5. Všetko musí mať svoje miesto - pri tomto prípade, ľudia s OCD často usporadúvajú a premiestňujú veci, tak aby zahnali intruzívne myšlienky. To môže znamenať, že oblečenie v skrini majú usporiadané podľa farby, knihy zoradené podľa abecedy alebo kvety na okne uložené podľa výšky. Akákoľvek odchýlka sa netoleruje a spôsobuje im úzkosť. Len ak je všetko tak "ako má byť", na chvíľu zaženú svoje myšlienky, ale to len dovtedy, kým neobjavia ďalšiu neusporiadanú vec.

Toto je päť základných faktorov, ktoré sú rozhodujúcimi pri diagnostikovaní OCD. Samozrejme existuje aj mnoho iných, často nebadateľných príznakov, ktoré je problém identifikovať. Pokiaľ ste u svojho známeho zaregistrovali niektorý z týchto prejavov, určite sa mu venujte a snažte sa mu pomôcť. Mnoho ľudí s mentálnou poruchou totiž svoje problémy radšej zamlčia, ako by sa mali zdôveriť.

OCD is a mental disorder characterized by obsessions (unwanted, forced thoughts that are often in contrariety with the moral values ​​of person) and compulsions (meaningless repetition of certain activities in an attempt to prevent these thoughts). In practice, this means that brain is unable to process the negative thoughts that an ordinary person simply ignores, but deals with them so much that they literally engulf him, determine the whole course of his day, and control his life. OCD itself, has mostly strong foundations in the past and does not break out suddenly. So how do you find out whether you or your friend suffer from this disorder?

1. He constantly needs to reassure himself - questions like "Did I do it right? Didn't he/she explain it wrong? Will you be okay?" are common to the person with OCD and repeating it five times consecutively even more common, although you have already explained him that everything is fine. People with OCD are controled by doubt. If there is only a little doubt, they can't think about anything else. And if they are hundred percent sure, there are still intrusive thoughts that tell them the opposite.

2. He repeat everything - He wants to fight off thoughts that are bothering him by repeating certain activity in which the certain thought came into his mind and make sure he no longer thinks about it when he repeats that activity. But it is often that by repeating something, more and more thoughts come into one's head and the spiral narrows.


3. They are stucked in their own head - if you have a head full of thoughts, it is difficult to focus on something else. Therefore, people with OCD rarely look for a company and are mostly locked in their room and avoid any communication. In this case, it is advisable to proceed slowly with the person, to show him your support and interest in helping him.

4. They control - in some cases, OCD manifests itself in a fear of a possible disaster which certain person might cause. That is why they constantly check locks, doors, switches, household appliances, windows, drawers and many other things, often even people, to make sure everything is fine. They constantly call their friends to work or to school, whether they are ok so they reassured themselves and drive away anxiety

5. Everything must have its place - in this case, people with OCD often organize and move things to drive away intrusive thoughts. This may mean that the clothes in the closet are arranged by color, books sorted alphabetically, or flowers on a window stored by height. Any deviation is not tolerated and causes anxiety. Only if everything is "as it should be", it will for a moment dry their thoughts, but only until there is another unsettled thing.

Th
ose are five basic factors that are critical to OCD diagnosis. Of course, there are many other, often unnoticeable symptoms that can be problem to identify. If you have registered one of these symptoms on your friend, be sure to give him your time and try to help him. In fact, many people with mental disorders are more likely to conceal their problems rather than than they would commit themselves.

Comments