Baking With Teress #2

Čokoládovo-malinová torta

  Počasie konečne pripomína leto, čo znamená,že moje nákupy jedla sa nezaobišli bez téglika malín, jahôd a čučoriedok. V lete toto ovocie jednoducho milujem.




  Práve preto som sa rozhodla napiecť tortu, ktorá je síce náročnejšia na prípravu, ale zato je veľmi chutná. Pokiaľ hľadáte niečo, čím by ste chceli potešiť svojich milovaných, potom táto čokoládovo-malinová torta je určite správna voľba. Na povrchu je zabalená v úžasnej čokoláde, no keď ju ochutnáte, vnútri vás poteší milé prekvapenie v podobe osviežujúcich malín. Zaručene vám odporúčam vyskúšať túto božskú dobrotu.

Chocolate-raspberry cake

  The weather finally recalls the summer, which means that my food shopping can´t do without bowl of raspberries, strawberries and blueberries. I just really love to eat this fruit in the summer time.
  That's why I decided to make this cake. Although it is more difficult to prepare, but very tasty. If you look for something what you would like to surprise your loved ones with, then the chocolate-raspberry cake is definitely the right choice. On the surface it is wrapped in a delicious chocolate, but when you taste it, you will delight inside a nice surprise in the form of refreshing raspberries. Granted, I suggest you try this amazing goodness.

Budete potrebovať / You will need


Na korpus


4 vajíčka
1 vanilínový cukor
150g práškového cukru
150g hladkej múky
1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
4 lyžice vlažnej vody
2 lyžice rastlinného oleja
1 lyžica kakaa

For cake corpus


4 eggs
1 vanilla sugar
150 grams of powdered sugar
150 g plain flour
1 tsp baking powder
4 tbsp lukewarm water
2 tbsp vegetable oil
1 tsp cocoa


Na čokoládový krém


200g čokolády na varenie (52% kakaa)
500g mascarpone
250ml smotany na šľahanie (33%)

For chocolate cream


200 g cooking chocolate (52% cocoa)
500 g mascarpone
250 ml whipping cream (33%)



Na malinový krém


1 lyžica zemiakového škrobu
3 lyžice trstinového cukru
300g mrazených malín

For raspberry cream


1 tbsp potato starch
3 tsp cane sugar
300 g frozen raspberries


Na polevu


1 lyžicu kakaa
1 lyžicu masla
3 lyžice práškového cukru
4 lyžice vody

For glaze


1 tbsp cocoa
1 tbsp butter
3 tbsp powdered sugar
4 tbsp water


Postup / Method


Žĺtky s práškovým cukrom vymiešajte mixérom do peny. Pri nižších otáčkach postupne pridajte vlažnú vodu a olej. Prisypte vanilínový cukor a dôkladne premiešajte. Metličkou ručne primiešajte múku, prášok do pečiva a preosiate kakao. Nakoniec po častiach primiešajte tuhý sneh z bielkov. Cesto vylejte do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Pečte približne 35 minút pri teplote 180°.Vzniknutý korpus nechajte vychladnúť.

First, whip the yolks with the baking powder until it´s light and fluffy. At low speed gradually add lukewarm water and oil. Sprinkle vanilla sugar and mix thoroughly. Then, stir by hands with the whisk flour, baking powder and sifted cocoa. Finally, stir in beaten egg whites in parts. Pour the dought into the cake mold strew with baking paper. Bake for about 35 minutes at 180° then let it cool.









Čokoládový krém vytvoríte vymiešaním mascarpone, smotany a vychladnutej roztopenej čokolády.

Chocolate cream create by stirring mascarpone, cream and the cooled melted chocolate.







Na prípravu malinového krému rozvarte maliny s hnedým cukrom v kastróli. Varte až kým nadobudnú sirupovú konzistenciu. Potom ich cez sitko prepasírujte do misky. Vznikne tak malinová omáčka – coulis. Omáčku prelejte späť do kastróla, pridajte škrob rozmiešaný vo vode a povarte do zhustnutia. Nechajte vychladnúť.

To prepare raspberry cream, simmer raspberries with brown sugar in a saucepan. Boil until they reach sirupy consistency. Then strain through a sieve into a bowl. This will provide raspberry sauce – coulis. Pour the sauce back into the saucepan, add starch slurried in water and cook until thick. Leave to cool.




Keď máte obidva krémy hotové a korpus vychladol prerežte ho na tri časti. Zo strednej časti vyrežte stred v tvare kruhu, pričom nechajte približne 2-3 cm široké okraje.
Spodnú časť korpusu potrite čokoládovým krémom a naň priložte vyrezanú časť korpusu. Na okraje naneste pomocou cukrárskeho vrecka čokoládový krém. Do stredu nalejte malinový krém. Naliaty malinový krém zakryte ďalšou vrstvou čokoládového krému a prikryte vrchnou časťou korpusu. Celú tortu natrite zvyšným čokoládovým krémom a dajte zachladiť.

When you have finished both creams and cake corpus is cold cut it into three parts. From the middle part cut out the center in the shape of circle and make about 2-3 cm wide edges.
The lower part of cake corpus spread with chocolate cream and put a cutaway part of the corpus. Then, on the edges apply by pastry bag chocolate cream. Pour the raspberry cream into the middle. Poured raspberry cream cover with another layer of chocolate cream and cover with top of the cake corpus. The whole cake spread with remaining chocolate cream and place to chill.
















Keď je torta vychladnutá polejte ju kakaovou polevou, ktorú si pripravíte rozpustením cukru vo vode. Primiešate kakao a chvíľku povaríte. Do vlažnej kakaovej zmesi potom primiešate maslo a poleva je hotová. Pre krajší efekt nechajte polevu stiecť po okrajoch torty.

When the cake is cool pour it with cocoa glaze that can be prepared by dissolving sugar in water. Stir in cocoa and simmer for a while. Into the lukewarm cocoa mixture stir in butter and cocoa glaze is finished. For more beautiful effect make the glaze to run off the edges of cake.




Hotovú tortu môžete ozdobiť malinami. Dobrú chuť! :)

The finished cake you can decorate by raspberries. Bon appetite! :)





Video na tento recept nájdete na: / Watch video for this recipe at:
































Comments

  1. Určite bola vynikajúca. Na túto tortičku by sa hodila aj poleva ganache - tá je tiež fantastická.

    ReplyDelete

Post a Comment