What I eat in a day

Opäť vám prinášam ukážku toho, čo cez deň zvyknem jesť. Teda nie stále, ale v deň, kedy mám voľno, nemusím sa nikde ponáhľať a mám čas pripraviť si kvalitné jedlo. Všetky recepty sú zdravé a robené s láskou, takže dúfam, že sa necháte inšpirovať a vyskúšate aspoň jeden. Budem rada za každý váš ohlas! :)

Once again, I'm giving you a preview of what I use to eat through the day. Well, not always, but on the day I'm off, I don't have to hurry up and I have time to prepare good food. All recipes are healthy and made with love, so I hope you get inspired and try at least one. I'll be happy for every response! :)


RAŇAJKY / BREAKFAST 

Overnight ovsená kaša s arašidovým maslom a hrozienkami / Overnight oatmeal with peanut butter and raisins

Nikdy predtým som takýto typ kaše nerobila, takže ma prekvapilo ako dobre chutila. Keďže som si práve kúpila arašidové maslo, chcela som čo najskôr vyskúšať nejaký recept a táto kaša mi prišla vhod. V kľude som si ju večer pripravila a ráno mi už neostávalo nič iné, iba nakrájať banán a vziať si lyžičku. Je to výborný recept na rána, kedy nemáme čas na dlhšiu prípravu, a preto si overnight kaše budem robiť aj počas školských dní.

I've never done such a type of oatmeal before, so I was surprised how well it tasted. Since I just bought peanut butter, I wanted to try out some recipe as soon as possible, and this oatmeal came to my way. I had prepared it in the evening so in the morning I was left with nothing else, just to cut the banana and take a spoon. It's a great recipe for the mornings when we don't have time for a longer preparation, so I'll for sure do the overnight oatmeals during school days.

Pôvodný recept / original recipe: http://liezljayne.com/3-easy-overnight-oats-recipes-gluten-free-sugar-free-dairy-free/


Ingrediencie: 1/2 hrnček ovsených vločiek
                       2 ČL chia semiačok 
                       1/2 hrnček vody
                       1 PL 100% arašidové maslo
                       1/4 hrnček hrozienok/brusníc
                       1/4 ČL škorice
                       1 ČL vanilkový extrakt
                       agáve sirup podľa chuti

Ovsené vločky, chia semiačka a vodu zmiešajte v miske alebo v pohári. Pridajte škoricu, vanilkový extrakt, brusnice a arašidové maslo a rozmiešajte. Nakoniec pridajte agáve sirup alebo iné sladidlo podľa chuti. Zmes na noc uložte do chladničky. Ráno si kašu dajte do misky alebo ju jednoducho jedzte z pohára. Na vrch si môžete pridať ešte jednu čajovú lyžičku arašidového masla, banány alebo iné ovocie podľa chuti! Dobrú chuť! :)

Ingredients: 1/2 cup oats
                        2 tsp chia seeds
                        1/2 cup water
                        1 tbsp peanut butter
                        1/4 raisins/cranberries
                        1/4 tsp cinnamon
                        1 tsp vanilla extract
                        agave syrup to taste

The oats, chia seeds and water mix together in a bowl or in a jar. Add the cinnamon, vanilla extract, cranberries and peanut butter and mix it. Finally add agave syrup to taste. Leave a mixture in the fridge overnight. Serve in a bowl in the morning or simply eatt it straight out of  the jar with the spoon. On the top you can add one more teaspoon of peanut butter, bananas or any fruit to taste. Bon appetite! :) 




OBED / LUNCH

Krémové rizoto so špenátom a šampiňónmi / Cream risotto with spinach and champignons

Keď som dokončila toto rizoto a ochutnala som ho, povedala som si: "OMG! Som kvalifikovaná kuchárka!". Ešte nikdy som zo svojho varenia nemala taký dobrý pocit, hoci musím sa priznať jeho príprava nebola vôbec jednoduchá (a možno aj bola, ale ešte nikdy predtým som nevarila :D ). Boli chvíľky, kedy som si myslela, že to budem musieť zabaliť a jednoducho si objednám pizzu, ale chcelo to len trpezlivosť. Napokon to dopadlo nad moje očakávania a rovnako ako ja, boli na mňa hrdí aj moji rodičia. Určite vám ho odporúčam pripraviť!

When I finished this risotto and tasted it, I said, "OMG! I'm a qualified chef!" I've never had such a good feeling from my cooking, although I have to admit its preparation wasn't easy at all (and maybe was, but I've never cooked before :D). There were moments when I thought that I'll have to pack it and just order a pizza but  it just needed patience. Afterall, it end up over my expectations, and just like me, my parents were proud of me as well. I certainly recommend it!

Pôvodný recept z knihy / original recipe from book: Z fitka do kuchyne špeciál 

Ingrediencie: 1 hrnček ryže na rizoto
                       1 cibuľu
                       8 šampiňónov
                       2 strúčiky cesnaku
                       1 cuketu
                       7 hrstí baby špenátu
                       parmezán (podľa chuti)
                       domáci zeleninový vývar
                       olivový olej
                       kúsok masla
                       morskú / himalájsku soľ
                       čierne korenie
                       kurkumu

Najskôr nakrájajte cibuľu a restujte ju na olivovom oleji. Nasypte ryžu a približne 2 minúty obaľujte každé zrniečko ryže v oleji. Vývar zohrejte a po naberačkách prilievajte do ryže, aby bola stále ponorená. Pridajte soľ, korenie a kurkumu. Hrniec prikryte a nechajte variť. Nezabúdajte prilievať vývar vždy, keď sa odparí, aby sa ryža neprilepila. Kým sa ryža varí, pripravte si zeleninu. Na panvičke restujte cesnak, pridajte čerstvé šampiňóny nakrájané na drobné kúsky, nakrájanú cuketu a dochuďte to. Napokon pridajte baby špenát a niekoľko minút duste. Hotovo! :)

Ingrediens: 1 cup rice for risotto
                       1 onion
                       8 champignons
                       2 cloves of garlic
                       1 zucchini
                       7 handful of baby spinach
                        parmesan (to taste)
                       homemade vegetable broth 
                       olive oil
                       bit of butter 
                       sea / hymalayan salt
                       black pepper
                       curcuma

First, slice the onion and roast it on the olive oil. Pour the rice and wrap each grain of rice in oil for about 2 minutes. Heat the broth and kepp adding it with ladle into the rice to keep it immersed. Add salt, black pepper and curcuma. Cover the pot and let it cook. Don't forget to pour the broth every time it evaporates so that the rice doesn't stick. While the rice is cooked, prepare the vegetables. Put the garlic on the pan, add fresh champignons cutted into small pieces, sliced zucchini and flavour it. Finally, add baby spinach and stew for a few minutes. All done! :)








OBED / MIDDAY MEAL

Mrkvovníky / Carrot cakes

Pri robení asi dvadsiateho koláčika som si povedala, že už nikdy tento recept robiť nebudem. Trvalo mi to celú večnosť! Mám pocit, že ešte v živote som nerobila babravejšiu robotu. Až keď som obalila posledný kúsok a ochutnala ho, zistila som, že celá táto práca mala zmysel. Chutilo to fantasticky! Koláčiky sa minuli v priebehu dvoch dní a zožali obrovský úspech. Jedla som ich vždy, keď som bola hladná, ale ešte nebol čas na riadne jedlo, ale aj vtedy, keď som hladná nebola :D Proste som ich nevedela prestať jesť!

When I was making about a twentieth cake, I said I'll never make this recipe again. It took me all eternity! I've had the feeling that I've never done a neated work yet in my life. Only when I wrapped the last piece and tasted it I found that all this work was meaningful. It tasted fantastic! The cakes have gone through two days and have been a huge success. I ate them whenever I was hungry, but it wasn't time for a proper meal, yet, but even when I wasn't hungry :D I just couldn't stop eating them!

Pôvodný recept z knihy / original recipe from book: Z fitka do kuchyne špeciál 

Ingrediencie: 300 g mrkvy
                       250 g špaldovej múky
                       3/4 balíčka prášku do pečiva
                       1 vajíčko
                       domáci ríbezľový lekvár 
                       pár lyžíc trstinového cukru 

Na dosku vysypte múku, nastrúhanú mrkvu a pokrájané kúsky zmäknutého masla. Vytvarujte cesto a nachajte ho pol hodinu odpočívať v chladničke. Potom cesto rozvaľkajte a nakrájajte na štvorčeky. Na každý štvorček pridajte lyžičkou lekvár, prehnite cez polovicu a dobre pritlačte. Okraje môžete ozdobiť koncom vidličky. Mrkvovníky potrite vajíčkom a pečte do zlatista  pri teplote 180°C. Ešte teplé obaľujte v trstinovom cukre. 

Ingredients: 300 g carrot
                       300 g spelt flour
                       250 g butter
                       3/4 pack of baking powder
                       1 egg
                       homemade black currants  jam
                       few spoons of cane sugar

Pour the flour, carrots and chopped butter pieces on the desk. Make a dough and put in cold storage half an hour. Then roll the dough and cut into squares. Add a spoon of jam to each square, bend over half, and press well. You can decorate the edges by the end of the fork. Spred the carrot cakes wwith the egg and bake until gold at 180 ° C. Coat in the cane sugar while they are still warm.






VEČERA / DINNER


Syrový quiche / Cheesed quiche 

Tento nezvyčajný quiche je skvelý typ na večeru, ale aj ľahký obed. Nezaťaží žalúdok, chutí skvele a ak namiesto špaldovej múky použijete cícerovú, môžete ho podávať aj celiatikom.

This unusual quiche is a great type for dinner, but also a light midday meal. It doesn't make your stomach heavy, taste great and if you use chickpea flour instead of spelt flour, you can also give it to a celiac.

Pôvodný recept z knihy / original recipe from book: Z fitka do kuchyne špeciál 

Ingrediencie: KORPUS:  1/2 hlávky karfiolu
                                        5 PL špaldovej múky
                                        3 žĺtky
                                        125g mozzarelly
                                        morskú soľ
                                        čierne korenie
                                        oregano podľa chuti

                       PLNKA: 3 bielka
                                     120 g nivy
                                     2 hrušky
                                     šťava z 1/2 citróna
                                     1 červenú cibuľu
                                     orechy

Karfiol očistite a uvarte domäkka. Nechajte ho vychladnúť a potom ho rozmixujte v mixéri. Rukami z neho vyžmýkajte prebytočnú šťavu. zahustite múkou, pridajte žĺtky, postrúhanú mozzarellu, ochuťte soľou, korením a oreganom. Korpus natlačte do formy na pečenie a dajte do rúry na 10-15 minút na 180°C. Zatiaľ si pripravte plnku: 3 bielky vyšľahajte a následne premiešajte s nadrobno nalámaným syrom. Zmes odložte do chladničky. Očistite cibuľu a nakrájajte ju na kolieska. Hrušky nakrájajte na plátky a pokvapkajte šťavou z citróna aby nezhnedli. Keď je korpus pripravený nalejte naň plnku a poukladajte hrušky, cibuľu a orechy. Nakoniec ešte vložte na približne 20 minút do rúry. A je to!

Ingredients: CORPUS: 1/2 head of cauliflower
                                         5 tbsp spelt flour
                                         3 egg yolks
                                         125 g mozzarella
                                         sea / hymalayan salt
                                         back papper
                                         oregano 

                    FILLING: 3 egg whites
                                       120 g niva cheese
                                       2 pears
                                       juice from 1/2 lemon
                                       1 red onion
                                       nuts

Clean the cauiflower and cook it to squashy. Let it cool and then mix it in the blender. Use a hand to ruffle the excess juice. Thicken with flour, add egg yolks, scraped mozzarella, flavour with salt, back papper and oregano. Put the corpus into the baking mold and put it in the oven for 10-15 minutes at 180 ° C. Meanwhile, prepare the filling: whisk the egg whites and then mix with the finely chopped cheese. Put the mixture into the fridge. Clean onion and cut it on wheels. Slice the pear and drip the lemon juice so they don't get brown. When corpus is ready, pour the filling and add the pears, onions and nuts. Finally, add the quiche for about 20 minutes to the oven. And that's it!





Comments

  1. Syrový quiche vyzerá dokonale, vyskúšam <3

    ReplyDelete
  2. Tak podle mě jsi kvalifikoaná kuchařka, protože já bych se o quiche radši asi nikdy ani nepokoušela :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem, ale som si istá, že by si to zvládla aj ty! :-)

      Delete
  3. Mňam, všetko vyzerá veľmi chutne! :)
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    ReplyDelete

Post a Comment